Voor papa’s

Onderstaande tips zijn voor de aanstaande papa’s.IMG_3965

 

  1. Doe ringen af (mocht zij in je hand knijpen tijdens een wee, dan is dit te verdragen)
  2. Zorg dat zij haar nagels heeft geknipt (zie 1.)
  3. Ondersteun haar constant (tenzij zij aangeeft dit niet te willen). Steun geven gedurende het voortraject, ook al duurt dit uren, is vaak belangrijker dan tijdens de bevalling zelf. De bevalling zelf is zo intensief dat zij dan weinig op haar omgeving let. De beste steun die je vaak kan geven, is door er gewoon ‘te zijn’. Zwijgend naast haar zitten, is prima! (kun je ook niets fout doen).
  4. Ga niet in discussie. Zij heeft pijn en zal kortaf reageren. Wat je ook voor bijzonders probeert of voorstelt om haar leed te verzachten, ga er vanuit dat het niet goed valt. Zij bedoelt het heus niet persoonlijk (al lijkt dat natuurlijk wel zo).
  5. Heb geduld. Ga geen andere dingen doen. Het is beter om te zitten niksen, dan naast haar tv te gaan zitten kijken. Ze krijgt snel het gevoel dat zij er alleen voor staat.
  6. Ben je nu eenmaal niet zo’n held wanneer bloed in het spel komt, blijf dan bij haar hoofdeinde zodra de persweeën beginnen.
  7. Bereid je voor dat de verloskundige jou vraagt om de navelstreng door te knippen. Qua stugheid is dit te vergelijken met het doorknippen van een fietsband.
  8. Bedenk voor de bevalling of de kleine borstvoeding of flesvoeding krijgt, want die vraag wordt direct gesteld.

 

Ben je al bevallen? Deel je ervaringen met mij en alle andere zwangere vrouwen!

En laat dan ook even weten welke rol de papa hierin heeft gespeeld.